Jungpana Spring – Darjeeling První sklizeň 2014

Dnešní počasí spíš připomíná svými teplotami jaro, a tak se k jarním vzpomínkám vrátím a představím vám čaj, který jsme si zakoupili začátkem května. Je to letošní první sklizeň (tzv. First Flush) darjeelingu Jungpana Spring FTGFOP1.

Tento čaj pochází z indické provincie Darjeeling, která je pěstováním čaje vyhlášená. Plantáže Jungpana jsou jedny z nejstarších, byly založeny již v roce 1899.

Ke jménu Jungpana se váže legenda o hrdinném indickém průvodci. Indický průvodce jménem Jung Bahadur kdysi v této oblasti provázel jednoho britského lovce, když je přepadl krvelačný leopard. Jung Bahadur svého pána statečně bránil a leopard ho při tom těžce poranil. Nakonec šelmu zahnali. Umírající Jung Bahadur poprosil Brita o poslední doušek – „pana“. Lovec ho donesl k blízkému potoku a dal mu napít křišťálově čisté vody. Jung Bahadur ale záhy zemřel. Na jeho počest se tato oblast dodnes jmenuje Jungpana – tedy „Poslední Jungův doušek“. Tak to alespoň tvrdí čajová společnost Jungpana na svých stránkách.

Čajové plantáže Jungpana založili Britové, po druhé světové válce je přeprodali nepálské rodině Rana. Od roku 1956 patří plantáže indické rodině Kejriwal, která je vlastní dodnes.

Čajové plantáže leží vysoko v horách, obklopené borovicovými lesy a několika potoky. Na čaji Jungpana Spring je uvedeno, že pochází z keřů pěstovaných v nadmořské výšce 1500 m n.m. Plantáže jsou dosti izolované, obklopené divokou přírodou. Leopardi, medvědi i jeleni v okolních lesích žijí dodnes. Čaje mají značku organic. Již roku 1899 tu byly zasazeny výhradně čínské čajovníkové keře, které jsou odolnější vůči chladu. Plantáž Jungpana a přilehlá továrnička na zpracování čaje jsou velmi špatně přístupné. Dlouhou dobu odtud čaj dopravovaly po křivolaké strmé cestě pouze karavany mul. Cesta pro auta dnes konči mostem přes horskou bystřinu, který už několikrát strhla velká voda. Odtud vede k plantáži a továrně schodiště vysekané ve skále. To sestává celkem z 380 schodů stoupajících do strmého svahu pod úhlem 65 stupňů. Plantáž se nachází asi o 150 výškových metrů výše. Čerstvě nasbírané čajové lístky se okamžitě zpracovávají v přilehlé manufaktuře, kde dodnes používají vertikální sušák z britských koloniálních dob. Možná je to nejstarší fungující sušák na čaj v Indii. Už hotový čaj pak snáší po schodech v bednách nosiči.

Raritou je, že ve vlastnictví společnosti Jungpana je od šedesátých let dvacátého století i nejvýše položená čajová plantáž v Darjeelingu. Jmenuje se Mahalderam a nachází se v nadmořské výšce 1823 m n. m. Od Jungpany je vzdálená 3 km. Aby se vyřešily problémy s dlouhým transportem po horských silničkách, který původně trval déle než tři hodiny a devalvoval kvalitu čerstvě nasbíraných lístků, dopravují se dnes pytle s čajem přímo do manufaktury Jungpana sešupem po laně. Poletují si tak nad džunglí a z plantáže do továrny se dostanou už za šest minut.

A jaký je tedy šálek z první sklizně Jungpana Spring? Značka FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) znamená, že se jedná o lístkový čaj nasbíraný z prvních dvou lístků čerstvě rozvitého čajového pupenu. Sušené lístky jsou drobné, sem tam se šťopkou, sem tam se stříbrnými ochmýřenými mladými výhonky, s troškou nazelenalé barvy.

Hned na první nádech vás upoutá vůně. Je výrazně bylinná, svěží, s nádechem sušeného dřeva, trávy a okořeněná trochou džungle. Určitě bychom měli čaj co nejdříve vypít. Byť máme lístky uchované v uzavíratelném sáčku se ZIPem, aroma už za dva měsíce trochu zesláblo.

Z čaje se dají připravit minimálně tři výborné nálevy. První nálev jsme louhovali minutu, druhý minutu a půl a na třetí jsme trochu zapomněli, takže se louhoval tak 3 až 4 minuty. Nálev má světlou jemně zlatavou barvu. Když ho nalijete z větší výšky, výborně pění. Čaje z jarní sklizně mívají vysoký obsah flavonoidů, které jsou právě za pěnění zodpovědné. Kromě toho, že si s nimi na hladině šálku můžete hrát, jsou flavonoidy prospěšné vašemu zdraví. Měly by regulovat hladinu špatného cholesterolu a zlepšovat zdraví oběhového systému. U třetího nálevu trochu ustoupila kořeněná trávová vůně a zvýraznila se sladkost a květinové aroma s nádechem vanilky. Chuť čaje je jemná, osvěžující, se sladkým dozvukem. Po vylouhování nám zbyly pěkné zelené lístky – ty jsou pro darjeeling první sklizně typické.

Fotografie z plantáží byly převzaty ze stránek výrobce www.jungpana.in, kde najdete ještě více idylických obrázků z Darjeelingu a další informace o výrobě a pěstování čaje Jungpana.

autor: Lucka K.