Čajová zmrzlina pro mlsné jazýčky

Čajová zmrzlinaMáte-li rádi čaj, vaší pozornosti by neměla uniknout zmrzlina ze zeleného čaje. Tento populární dezert, který se zrodil v Japonsku, pronikl do světa v různých podobách. Například coby hustá smetanová zmrzlina, ale také jako ledové kousky polité čajovou šťávou anebo třeba vyšlehaný čajový krém s kousky ovoce. Můžeme se domýšlet, kdy přesně a při jaké příležitosti čajová zmrzlina vznikla.
ledová tříšť s čajemZ dochovaných pramenů se podávala na konci 19. století v japonské kuchyni ledová tříšť politá čajovým nektarem (mj. i v dalších variantách: s jahodami, vanilkou nebo čokoládou). Verze se smetanovou zmrzlinou se v zemi vycházejícího slunce začala objevovat až v 90. letech. Základem ledového pamlsku je Matcha (více se o ní můžete dočíst v článku „Čaj, lék, ale i součást jídla“) a ostatní suroviny se odvíjí podle způsobu přípravy.
Charakteristickými znaky zmrzliny jsou sytě zelená barva a chuť chlazeného zeleného čaje. Jak sám říkávám, jednou ochutnáte a hned se zamilujete.
Zmrzlinový krém si můžete připravit sami, například podle tohoto receptu.
smetanová zmrzlina z Matchy
Čajová smetanová zmrzlina
(z knihy receptů New Tastes in Green Tea, autor Mutsuko Tokunaga)

2 šálky mléka
4 žloutky
2/3 šálku cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/3 lžičky soli
4 lžíce Matchy + 2/3 šálku horké vody
1 šálek čerstvé smetany
1 středně velký pomeranč nakrájený na díly
čerstvé třešně

1.) V malém rendlíku ohřejeme mléko asi na 60 °C a odstavíme.

2.) Do dalšího kastrůlku vložíme žloutky a lehce promícháme. Přidáme cukr, kukuřičný škrob, sůl a metličkou vyšleháme do hladka. Do směsi postupně vlijeme ohřáté mléko a zase důkladně smícháme (je důležité, aby nevznikly hrudky).

3.) Kastrůlek postavíme na mírný plamen a za stálého míchání povaříme, dokud kaše nezhoustne. Potom odstavíme.

4.) Matchu vsypeme do ohřáté vody a promícháme.

5.) V misce našleháme smetanu, přidáme směs z kastrůlku, rozpuštěnou Matchu a šleháme do hladkého krému.

6.) Hotový krém vložíme do mrazáku. Po 2 hodinách vyjmeme, promícháme lžící, našleháme a dáme opět do mrazáku. Toto zopakujeme ještě tak 3-4x (je důležité pohlídat si, aby byla zmrzlina bez hrudek).

7.) A máme hotovo. Zmrzlinový krém můžeme podávat s plátky pomeranče či třešněmi.

Zdroj:
http://www.matchasource.com/green-tea-ice-cream-s/22.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea_ice_cream
a vlastní fotka autora