Čaj, lék, ale i součást jídla

Matcha tea

Matcha tea

Už jste někdy slyšeli o čaji Matcha? Možná při čtení mých předešlých článků anebo z jiných zdrojů. Ale co je to vlastně Matcha?
Kdybych řekl, že je to běžný zelený čaj, nebudu přesný. Ano, jedná se o zelený čaj, ale rozemletý na jemný prášek, a také je nejstarší odrůdou zastiňovaných japonských zelených čajů. Pokud navštívíte Japonsko, můžete se setkat s různými druhy Matchy.

Matcha do Japonska doputovala původně z Číny ve 12. století jako lék, díky slavnému mnichovi Mjóanu Eisaiovi, který tam odešel studovat Zen buddhismus.

kniha Mjóana Eisaina

kniha Mjóana Eisaina

Po návratu popsal ve své knize blahodárné účinky rostliny, ze které lze připravit čaj.

O její léčivosti není pochyb, protože je bohatá na živiny, antioxydanty, vlákninu a chlorofyl. Vše, co je důležité pro správný chod našeho organismu. Jedna sklenička Matchy se rovná 10 skleničkám klasického zeleného čaje, v nutričních hodnotách i z hlediska obsahu antioxydantů.

Ovšem Matcha byla nejdříve výsadou zenových kněží, aby je udržela v bdělosti při meditacích. Až v pozdější době se rozšířila prostřednictvím Shoguna (将軍 shōgun, doslovně vojenský velitel/generál, formálně jmenovaný císařem), kterého ohromila právě Eisaiova kniha.

Japonci milují chuť Matchy. Vtiskla se do jejich srdcí do té míry, že se stala součástí japonského čajového obřadu.

A jak chutná? Počáteční chuť vám bude připadat trochu nahořklá, ale pak následuje sladká, která doznívá v tónech připomínajících serenádu. Kombinace chlorofylu a aminokyselin dodává jedinečnou příchuť. Možná si při ní vybavíte hořkou čokoládu.

S pestrostí chutě je Matcha oblíbenou přísadou do sladkého pečiva, sladkostí, omáček, ale i v krémových nápojích. Japonci zašli tak daleko, že začali vyrábět také kombinaci Matchy a kávy.

čajový obřad

čajový obřad

Když jsem se pohyboval v Kyotu, navštívil jsem Kyotský čajový institut (dalo by se říci muzeum čaje), abych na vlastní kůži zažil alespoň úvod do čajového obřadu (samotný obřad se člověk učí a zdokonaluje po celý život). Je to úžasný zážitek plný detailů. Jak správně uchopit mističku. Kolik do ni nasypat čajového prášku. Jak přesně projevit úctu hostiteli. Jak čaj vyšlehat bambusovou metličkou do pěny. A mnohé další. Připadal jsem si nemotorný. Obdivuji, jak Japonci dosáhnou promyšlenou přípravou co nejchutnějšího čaje.

čajový rosolový zákusek k čajovému obřadu

rosolový zákusek servírovaný k čajovému obřadu

Matcha dovedla čajovou kulturu k dokonalosti, když se rozšířila až do kuchyně. Při průzkumu obchodů v Osace, Kjótu nebo Naře jsem nevěřil vlastním očím, v čem všem je obsažená. Pokud máte rádi čaje, zkuste si připravit některý čajový zákusek.

Matcha cookies

Matcha cookies

Například podle tohoto receptu:

Matcha cookies

Suroviny, které budete potřebovat:

2,5 hrnku mouky
4 g Matcha
lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 hrnek rozehřátého másla
1,5 hrnku cukru
2 žloutky
1,5 lžičky vanilkového extraktu

A pustíme se do pečení.

  • předehřejte troubu na teplotu cca 250 °C
  • v jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, čaj Matcha a sůl
  • ve druhé míse žloutky, cukr, rozehřáté máslo, vanilkový extrakt
  • důkladně promícháme směsi z obou mís, přikryjeme a vložíme na hodinu do lednice
  • těsto rozválíme do tloušťky cca 1,5 cm a např. hrnkem vykrojíme kolečka
  • kolečka pokládáme na pekáč, který je vystlaný pečícím papírem a dáme do trouby
  • pečeme cca 10-12 minut dokud není těsto lehce zabarvené
  • nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout

いただきます!    Itadakimasu!    Dobrou chuť! :-)

Zdroj:
http://kyotovisitors.blogspot.cz/2009/06/matcha-tea-ceremony.html
http://www.matchatea.cz/product/matcha-cookies/
fotky z čajového obřadu poskytnuty autorem článku