Určitě jste si již všimli, že mám rád čajovny, rád je navštěvuji, rád o nich píši a o radost z čajoven se dělím s Vámi v mém průvodci po čajovnách. Někdy má kritika na stranu čajovny může vypadat hodně negativní, ale vězte že tak nečiním, abych hanil něčí práci. Myslím si, že negativní kritika může přinést impulz k pozitivní změně. Každý od čajovny čaje očekáva něco jiného, takže i můj názor je určitě pro někoho neakceptovatelný nebo divný. Navštívil jsem hodně čajoven a tu viděl něco zajímavého, tu mě něco zklamalo, tu jsem si uvědomil, jak mi něco vadí a nějak si v hlavě vysnívám svou čajovnu.
A jak si ji představuji?
Čajovna by měla mít oddělené prostory jak pro dýmky, tak místa nekuřecká, (osobně si myslím, že dýmky do čajovny ani nepatří), některým lidem dým vadí. Co nejvíce členit prostory, aby měli hosté soukromí k diskuzi. Hodně čajoven zapomíná na možnost nabídnout klasické sezení za klasickým stolem. Nabízí jen možnosti různého válení po zemi, pohovkách a tím odrazují hlavně starší návštěvníky, které již toto válení neláká, ba odrazuje. Obchodního partnera nepozvete k posezení na zem a do temného prostoru, což je nejčastější prostor, které čajovny nabízejí. Lpění na asijském, arabském stylu nebo kolonialním být taky nemusí. Celkově si dokáži představit odpoutání dobrého čaje od asijské kultury.
Zatím jsem zmiňoval prostory, ale co se od čajovny očekává jsou dobré kvalitní čaje a jejich servis. Určitě je příjemné, když při posazení dostanete automaticky karafu s vodou. K čajovému výběru, držet veliký výběr je hodně náročné hlavně v čajovnách s malou návštěvou nebo bez návštěvniků požadujicích lepší sortu čajů. Nicméně, vždy mít pár zajímavých kousků návštěvnika potěší. Tuareg si dám všude, když přijedu na návštěvu někde dál, tak se těším, že vyzkouším něco, co v mé domovské čajovně není. Takový archivní Phu-er vydrží v dobré kvalitě dlouze. Určitě si myslím, že by měl být čaj podávan v keramice určené pro tento druh čaje. Nabízen jak v možnosti „udělán“, tak v možnosti „udělat si sám“. Já si rád nechávam čaje připravit, protože si tím nastavuji měřítko sám pro sebe, jak bych měl čaj dělat a beru to jako právě žádanou službu čajovny. Připravovat si jej mohu doma a za levnější peníz. Nicméně, ani vlastní přípravě se nebráním. V tom případě by měl být čaj podávan na čajovém moři, s nádobkou na slití a vhodnou teplou vodou.
Samozřejmě to co popisuji, je asi cenově vše náročné a ocení to strašně málo hostí, protože většina končí u svého oblíbeného čaje, ale myslím si, že zase tak velké sny nemám, aby to nebylo nesplnitelné.
A co vy očekávate od kvalitní a příjemné čajovny?