Turek se představuje

Něco málo o mě a čaji Ahoj jmenuji se Kamil Staš a mám rád dobré čaje. Více o mých mimo čajových aktivitách se můžete dočíst na mém blogu. Kde jsem v minulosti psal hodně i čaji, ale psaní o čaji přesouvám nově zde. O čaji nepíši jen na blogu, ale mám skromný průvodce po čajovnách, který má za úkol přinášet tipy na dobré čajovny po celé republice. Více se o něm rozepíši určitě v budoucnosti. Ale zpět k dobrému čaji. Ono dobrý zrovna u něčeho jako je čaj je těžké hodnotit. Protože je to míra těžko porovnatelná, dobrý může být sáčkový Dilmah čaj v porovnáni s Pigi čajem. Špatný může být top sorta u nás v čechách proti kvalitní sortě v Asii. Já mám rád zkrátka čaj který má dobrý chuťový výkon v porovnáni k ceně. Ráno k snídani si klidně udělám ranní čaj s citrónem. Později si rád vychutnám nějaký kvalitnější sypaný. V čajovně pokud mají něco kvalitnějšího tak rád sáhnu po tom. Pochutnám si na jakýkoliv čaji, ať už je černý, zelený, oolong, bílý, červený. Nejraději ovšem popíjím Darjeeling.

Původ slova čaj

Slovo čaj užívají v různých malých odlišnostech národy střední a východní Evropy. Je to díky karavanám, které čaj vozily z Číny. V pekingské čínštině se čaj řekne čcha. Zbytek světa zná čaj pod názvem tea a to díky zkomolení kantonské výslovnosti čínského znaku pro čaj.

Jak se čaj píše ve světě

tee afrikánsky
çaj albánsky
tea anglicky
čaj česky
tsaa filipínsky
tee finsky
thé francouzsky
thee holandsky
čaj chorvatsky
teh indonésky
tea irsky
te islandsky
italsky
tea latinsky
arbata litevsky
téja lotyšsky
tea maďarsky
teh malajsky
te maltsky
tee německy
te norsky
herbata polsky
chá portugalsky
ceai rumunsky
čaj slovensky
čaj slovinsky
tea španělsky
te švédsky
cay turecky
tra vietnamsky

Jak si představuji kvalitní čajovnu

Určitě jste si již všimli, že mám rád čajovny, rád je navštěvuji, rád o nich píši a o radost z čajoven se dělím s Vámi v mém průvodci po čajovnách. Někdy má kritika na stranu čajovny může vypadat hodně negativní, ale vězte že tak nečiním, abych hanil něčí práci. Myslím si, že negativní kritika může přinést impulz k pozitivní změně. Každý od čajovny čaje očekáva něco jiného, takže i můj názor je určitě pro někoho neakceptovatelný nebo divný. Navštívil jsem hodně čajoven a  tu viděl něco zajímavého, tu mě něco zklamalo, tu jsem si uvědomil, jak mi něco vadí a nějak si v hlavě vysnívám svou čajovnu.

A jak si ji představuji?

Čajovna by měla mít oddělené prostory jak pro dýmky, tak místa nekuřecká, (osobně si myslím, že dýmky do čajovny ani nepatří), některým lidem dým vadí. Co nejvíce členit prostory, aby měli hosté soukromí k diskuzi. Hodně čajoven zapomíná na možnost nabídnout klasické sezení za klasickým stolem. Nabízí jen možnosti různého válení po zemi, pohovkách a tím odrazují hlavně starší návštěvníky, které již toto válení neláká, ba odrazuje. Obchodního partnera nepozvete k posezení na zem a do temného prostoru, což je nejčastější prostor, které čajovny nabízejí. Lpění na asijském, arabském stylu nebo kolonialním být taky nemusí. Celkově si dokáži představit odpoutání dobrého čaje od asijské kultury.

Zatím jsem zmiňoval prostory, ale co se od čajovny očekává jsou dobré kvalitní čaje a jejich servis. Určitě je příjemné, když při posazení dostanete automaticky karafu s vodou. K čajovému výběru, držet veliký výběr je hodně náročné hlavně v čajovnách s malou návštěvou nebo bez návštěvniků požadujicích lepší sortu čajů. Nicméně, vždy mít pár zajímavých kousků návštěvnika potěší. Tuareg si dám všude, když přijedu na návštěvu někde dál, tak se těším, že vyzkouším něco, co v mé domovské čajovně není. Takový archivní Phu-er vydrží v dobré kvalitě dlouze. Určitě si myslím, že by měl být čaj podávan v keramice určené pro tento druh čaje. Nabízen jak v možnosti „udělán“, tak v možnosti „udělat si sám“. Já si rád nechávam čaje připravit, protože si tím nastavuji měřítko sám pro sebe, jak bych měl čaj dělat a beru to jako právě žádanou službu čajovny. Připravovat si jej mohu doma a za levnější peníz. Nicméně, ani vlastní přípravě se nebráním. V tom případě by měl být čaj podávan na čajovém moři, s nádobkou na slití a vhodnou teplou vodou.

Samozřejmě to co popisuji, je asi cenově vše náročné a ocení to strašně málo hostí, protože většina končí u svého oblíbeného čaje, ale myslím si, že zase tak velké sny nemám, aby to nebylo nesplnitelné.

A co vy očekávate od kvalitní a příjemné čajovny?

Čajovny už nelákají tolik jak minulosti

Tak tímto titulkem se honosil rozsáhlý článek v páteční příloze Hospodářských novin. V článku se psalo o čajovnách, trendech, celkově článek vyzněl v duchu, lidé se naučili pít čaj a i kvalitnější popíjejí raději doma. Nicméně čajová kultura nijak u nás netrpí, ale přeci jen v čajovně už není hlava na hlavě jak tomu bylo v devadesátých letech.
Jak tomu doopravdy je, se můžeme jen dohadovat, protože asi si nikdo neudělal průzkum celého trhu, čajoven stále přibývá. Já osobně si myslím, že lidí trochu ubylo, ale je to dáno posunutím české populace, ať už finančně, tak nároky na kvalitnější služby a zboží. Zrovna hlavní model největší sítě čajoven – Dobrých čajoven – je zářnou ukázkou toho, jak stojí na své filozofii, kdy chce nabídnout z každého kousku světa nějaký čaj a nabízí jej nadprůměrné kvality. Ale pokud chcete něco opravdu lepšího, tak to v Dobré čajovně nenaleznete. Takže ona ve svém okolí vychovává čajové štamgasty, ale ti, jak objeví vyšší kvalitu ve své oblíbené sortě a mají na to, začnou hledat něco jiného. Abych nepsal jen tak všeobecně, zkrátka, chybí mi u nich archivní Puerhy, nějaký kvalitnější Darjeeling či oloong, japonský čaj, který by byl kvalitnější a mohl bych si ho v čajovně dát a nemusel si ho dělat doma.Tak tomu je u většiny čajoven. Jsou i vyjímky a myslím že ty lákají stále více zákazníků, kteří jsou ochotní do čajovny přijet za kvalitnějším čajem i z větší dálky. Ale většina čajoven svou nabídkou nijak nevybočují z průměru, který je nabízen všude. Chápu, že kvalitní dražší čaj ocení jen opravdu malé procento návštěvníků, ale když není v nabídce, tak ani nejde zjístit, zdali by se počet lidí kteří, zvolí k pití něco kvalitnějšího, zvedl. Myslím si, že další fatkory, které snižují návštěvnost, jsou v některých čajovnách nemožností posedět v pohodlné židli za klasickým stilem. Většina nabízí místo na podlaze nebo na pohovkách, ale pro starší lidi nebo nějaké obchodní jednání toto není ideální. A v neposlední řadě čajovnám přibyla konkurence v podobě kaváren, ale i jiných restaurací. Mnohé jsou nekuřácké, což je u mnoha lidí také důvod, proč chodili raději do čajovny než do zakouřené restaurace.

Ale jinak si nemyslím že by zájem lidí o čajovny upadal. Co myslíte Vy?

Vše o čaji pro čajomily – Karel Valter

Tato knížka o čaji a čajové kultuře se již dočkala 6.tého vydání. Já mám doma první vydání, dostal jsem ji ke svým dvacetinám od kamarádek a občas do ní nahlédnu. Oproti prvnímu vydání je kniha už určitě upravena. V té mojí verzi totiž autor popisuje zajímavé tipy na dobré čaje, jak se ale na ty tipy člověk dívá s odstupem 12.ti let, tak to vypadá dosti usměvně. Jestliže tehdy byla nějaká čajová zahrada či sorta dobrá, dnes již tomu tak dávno nemusí být. Kvalita čajů právě třeba u Darjeelingu se mění rok od roku. Ano, lepší zahrady si drží vyšší standard, ale i ty sem tam kvalitou zakolísají a někdy překvapí méně věhlasná zahrada. A o pití roky starého čaje, pokud se nejedná o archivní Phuery, se nemá cenu vůbec bavit. Jinak kniha má plno dalších užitečných informací. Ale ta snaha “aktualně” mapovati dění na trhu s čaji je dosti úsměvná. To by se spíš hodilo pro nějaké internetové stránky.

Kde zajít do čajovny?

Čajovny většinou nejsou podniky, kterých by bylo ve městě několik a jež by lákaly k návštěvě všudepřítomnou reklamou. Spíše se skromně krčí na nějakém krásném zapadlém místě. Takže pokud dobře neznáte město, ve kterém se právě nacházíte, a máte chuť na dobrý čaj, tak se vám zajisté hodí průvodci po čajovnách nebo katalog těchto zařízení. Na českém internetu vím o třech takových a rád bych Vám je zde představil.

Začnu odkazem www.teaculture.cz. Tento poměrně nový seznam se snaží přinést co nejkompletnější výpis čajoven v České republice a na Slovensku. Na hlavní stránce zjístíte otevírací dobu čajovny, zdali se v ní můžete připojit na Wi-fi a u některých jsou také fotografie, takže si můžete udělat představu o tom, jak to uvnitř čajovny vypadá. Všechny čajovny na seznamu lze okomentovat, příp. navštívit jejich domovskou stránku. Osobně jsem tento seznam použil několikrát, když jsem potřeboval zjístit otevírací dobu.

Další seznam čajoven, tentokráte těch pražských, naleznete na stránkách http://cajovny.gpage.cz. Čajovny v Praze mapují Prahu mnohem více podrobněji než Teaculture, u jednotlivých čajoven je i více informací a fotografií a je znát, že majitel stránku buduje z lásky k těmto podnikům. U většiny čajoven naleznete i informace, jak se k nim dostanete pomocí MHD.

Pokud jste mobilní a chcete zažít opravdu krásnou atmosféru, pochutnat si na dobrém čaji, tak vás zvu k nahlédnutí do mého Průvodce po čajovnách http://cajovny.mojeokoli.cz/. Není to úplný seznam čajoven, ani se o to nikdy nebudu snažit. Mým cílem je spíše přinést tipy na opravdu krásné čajové domy, které jsem navštívil, a podělit se o ně s Vámi.

Pokud víte o dalším katalogu čajoven nebo průvodci, který stojí za přidání do tohoto seznamu, napište mi. Buď přes kontakt v kontaktech, nebo do diskuze pod tímto článkem. Budu jen rád za další stránky, které bych tu mohl zveřejnit, ať je seznam kompletní.

Samozřejmě uvítám jakýkoliv komentář.

Zázvorový čaj

Zázvor pochází z jihovýchodní Asie. Zázvor užívali již před 5000 léty Indové a Číňané coby lék na mnoho nemocí. V Římě byl užívan i ke směně za jíné věci, zázvor coby koření byl totiž dosti drahý. Pěstuje se v tropických oblastech a nejlepší je z Jamajky. U nás se kromě botanických zahrad nepěstuje.

Jak připravit zázvorový čaj?
Kupte si čerstvý zázvor, při nákupu vyberte pevný kořen, nesvraštělý, měkkému nebo svraštitému se raději vyhněte. Nejvíce používané jsou dva postupy. Při prvním nakrájíte zázvor na tenké kolečka a zalejete horkou vodou. Kolik jich bude si musíte odzkoušet, protože na zázvor si musíte navyknout, ale z počátku se doporučuje 8-10 tenkých plátků. Určitě si časem zvyknete na chuť tohoto koření a kolečka začnete přidávat. Druhá varianta je, že oškrábete asi 2 cm zázvoru a ten nastrouháte na struhadle na brambory. Ten potom taky zalejete. Po louhovaní 10 -15 minut čaj v obou případech sceďte.

Do zázvorového čaje můžete přidat dle chuti třeba citrón, pomeranč, med, skořici, hřebíček, alkohol, kardamon.

Někde se dočtete, že je dobré zázvor povařit, ale tímto postupem příjdete o určité žádané prvky, které v zázvorovém čaji jsou.

 Účinky zázvoru
Zázvor má hřejivé účinky, urychluje metabolismus, podporuje trávení, je vhodný proti pálení žáhy, proti bolestem hlavy, zlepšuje krevní oběh, preventivně pomáhá proti nachlazení a chřipce a tlumí jejich průběh.

Vedlejší účinky zázvoru
O zázvoru není známo že by měl vedlejší účinky. Nicméně při peptickém vředu, colitidě a v těhotenství by jste měli zázvor omezit nebo vynechat. Čaj neobsahuje kofein, ale po jeho užití může u někoho pálení v krku mít za následek horší usínaní.